• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
SLAVA DRUŠTVA- SVETA TROJICA
Srpsko kulturno društvo „Sloga“ proslavilo je u nedelju 27.05.2018. svoju Krsnu Slavu – Svetu Trojicu. Svečanost je organizovana u velikoj Sali ZKD Nova Gorica, popularnoj „Točki“ na Gradnikovoj ulici.

Za ovu priliku članovi društva pripremili su bogat i raznovrstan kulturno-zabavni i umetnički program. I ovoga puta, pravu priliku da se iskažu, sada već tradicionalno, su imali naši najmlađi. Svojim prvim zvaničnim nastupom pridružila im se i grupa veterana naše folklorne sekcije.

 

 

Program su osmislili naši aktivisti, Marianna Savić i Siniša Živković. Program je briljantno i spontano vodila doajen našeg društva, Dobrila Cvijanović, a nastupali su mališani: Staša Stevanović, Aleksandra Savić, Anica Đajić, Katarina Đajić, Dajana Ristić, Dana Begović, Saša Ilić i Stefan Jevtić uz klavirsku pratnju Taje Pejić. Zaista lepo i impresivno.

 

Dobrila Cvijanović je na početku programa prisutne pozdravila rečima:

 

Dragi prijatelji, braćo i sestre,

Dobro nam došli!

Sastali smo se danas ovde o Slavi našeg Društva, o našoj Slavi - Svetoj Trojici.

„Svaki Srbin ima po jedan dan u godini koji on slavi i to se zove krsno ime, sveti, sveto i blag dan", zapisao je u svom Rječniku Vuk Karadžić.

A naše društvo ima za svoju slavu jedan  od najvećih i najlepših hrišćanskih praznika, Svetu trojicu.

Mnogo je štošta promenjeno u narodnom životu i običajima, ali se slava sačuvala kao najveća svetinja našeg naroda. Tako je slavljenje krsne slave ostala jedina neprekinuta tradicija kod Srba od vremena pokrštavanja do danas. To je jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet..."

 

Potom su Staša Stevanović i Stefan Jevtić recitovali PESMU O SLAVI,

 

Aleksandra Savić je govorila o poreklu i značaju SLAVE SVETE TROJICE:

 

„U pedeseti dan po Vaskrsenju i deseti dan po Vaznesenju, izlila se obilata blagodat Svetog Duha na učenike Hristove, i napunila ih snagom da Hristov zakon na zemlji utvrde: "I kad se navrši pedeset dana bijahu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnoga vjetra, i napuni sav dom gdje oni sjeđahu; I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju."

 

Anica i Katarina Đajić govorile su PESMU I MOLITVU SVETOJ TROJICI:

 

„Svemoguća i Životvorna Sveta Trojice, Izvore Svetlosti, Koja si jedino po dobroti izvela iz nebića sve što je stvoreno na svetu i nada svetom, i o tome se staraš i to održavaš.

Ti si nam, osim ostalih Tvojih dobročinstava zemaljskom rodu, darovala i pokajanje zbog telesne slabosti do smrti. Ne dopusti da jadnici umremo u svojim opakim delima, niti da budemo podsmeh zametniku zla, zavidljivcu i upropastitelju.

Jer vidiš, Milosrdna, koliko je podmukao neprijatelj, a koliko je i naše lutanje i slabost i nemarenje. Ali mi koji Te svakoga dana i časa gnjevimo i prestupamo časne i životvorne zapovesti, molimo Te: učini nam po dobroti Svojoj koja ne oskudeva."

 

 

 

Dajana Ristić i Dana Begović su govorile SLAVSKU ZDRAVICU I PESMU O KRSNOJ SLAVI.

 

Na završetku tog dela programa Aleksandra Savić je recitovala PESMU O MAMAMA u čast svih majki koje su nesebičnim trudom pomogle da i ova Slava bude besprekorno pripremljena.

 

Sve vreme recitatori su imali zaista lepu podršku u klavirskoj pratnji Taje Pejić.

 

Program je završen kratkim obraćanjem predsednika društva i podsećanjem na dostignuća i planove društva u ovoj godini. A onda su na scenu stupili veterani i svojom veselom i nadahnutom igrom oduševili prisutne. Mališani, a i gosti nisu odoleli već su im se na kraju pridružili u igri, na opšte odobravanje svih u Sali.

Nakon toga voditelj Dobrila Cvijanović najavila je završetak kulturno- zabavnog programa i pristupanje najsvečanijem delu - lomljenju Slavskog kolača. Svoj nastup zaključila je rečima:

 

„Običaji to su davni,

običaji pravoslavni,

da se slavi i proslavlja,

da se krsti i nazdravlja.

Slavite je svi u zdravlju,

 radujte se pravoslavlju.

Svojom dušom, srcem celim

 ja vam srećnu slavu želim".

 

Budući da otac Miroslav, iako pozvan i očekivan, iz objektivnih razloga nije došao na Slavu društva, domaćin je pristupio lomljenju Slavskog kolača na način kako je to lepo opisao još prota Živko Todorović, sveštenik lelićski i valjevski, nazivajući ga svojevrsnim narodnim sveštenim obredom.

 

Molitvu Svetoj Trojici na dečije radostan i iskren način govorili su mališani Dana Begović i Stefan Savić.

 

„Care nebesni, utešitelju, Duše istiniti, koji si svagde i sve ispunjavaš, riznico blaga, i života davaoče, dođi i useli se u nas i očisti nas od svake nečistoće i spasi, dobri duše naše.

Sveti Bože, sveti krepki, sveti besmrtni - smiluj se na nas.

Slava Ocu i Sinu i Svetom Duhu; i sada i svagda i u veke vekova. Amin.

Presveta Trojice smiluj se na nas: Gospode, očisti grehe naše; Vladaoče, oprosti bezakonja naša; Sveti Duše, dođi i izleči nemoći  naše, radi  imena svoga.

Nadanje je moje Otac, utočište moje Sin, zaštita moja Duh Sveti; Trojice sveta slava tebi!"

 

Slava je nastavljena, kako to priliči dobrim domaćinima, uz lep i ukusno pripremljen obed, odmereno i dostojanstveno, uz pesmu i razgovor.

 

 

« nazaj
komentar Komentirajte prvi ovu objavu

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS