• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Objave
RAZIGRANA SRCA - 20.10.2018.

"RAZIGRANA SRCA" - Teško je pri pomenu ove dve reči bilo kome ko je aktivan u našoj „Slozi“, kome je ona zaista u srcu, da ostane ravnodušan, da ne prozbori koju, da ne uzdahne pri pomisli na sve što se uradilo i doživelo od daleke 2004 pa do ovoga oktobra 2018. godine. Jer, ove godine po petnaesti put smo organizovali i priredili tu našu folklornu manifestaciju, na veliku radost i veselje svih koji vole „Slogu“.

I samo onaj ko se nikada nije bavio folklorom, ili ko nikada nije organizovao neku sličnu priredbu, može pomisliti kako je bilo lako doći do te cifre - jubilarne petnaestice.  Jer lepo je biti gost, kupiti kartu, doći na predstavu, aplaudirati, uživati. Ali, isto toliko, a sasvim sigurno, još i lepše je popeti se na binu, zaigrati, zapevati, gromko pustiti glas, odsvirati omiljenu ariju. Ali, složićemo se svi, ovo drugo je daleko teže i napornije.

A tu su i oni koje ne vidimo niti čujemo na priredbi, a bez njih se ne može. Iza kulisa ostane napor pregalaca i organizatora koji se nikada neće videti, ali je utkan u svaki korak igrača, svaku strofu pevača, svaki trzaj kontrabasa, pisak klarineta, odjek bubnja, zvonki glas harmonike. U svaku izgovorenu reč počasnog govornika.

„Razigrana srca" su naš ponos i mi ih organizujemo i pripremamo sa ogromnim entuzijazmom, sa velikom pažnjom, filigranskom preciznošću. Želimo da zadovolje probrani ukus naše publike, želimo da na priredbi srca publike zaista zaigraju, da atmosfera zaista bude razigrana.

Ove godine smo uspeli u tome, publika je bila zadovoljna, učesnici razdragani, gosti veseli i zahvalni na gostoprimstvu. A mi, naravno, ponosni na sve što radimo i činimo za naše društvo, za našu „Slogu", za naše ljude u ovom kraju Slovenije.

Imali smo u svemu tome i pomoć. I to ne malu. Kao i u mnogim ranijim prilikama pomogle su nam opštine Nova Gorica i Šempeter pri Gorici, za šta veliku zahvalnost dugujemo županima, a naročito gospodinu Mateju Arčonu, sa kojim smo u dva mandata imali divnu saradnju. Pomogao nam je, ne prvi put, i naš uvaženi prijatelj, uspešni privrednik Dragiša Lazarević, kome smo takođe veoma zahvalni. I mnogi drugi, ne samo materijalno, već i radom, ličnim angažovanjem i trudom.

 


 

A program? Program je, naravno, bio predivan. Kako i ne bi. U gostima su nam bili ansambli kakvi se samo poželeti mogu. Pre svega naši gosti iz Srbije, KUD „Mladost" iz Nove Pazove. Vrhunski umetnici folklora, sa dugogodišnjom tradicijom, uspešni u nastupima, uspešni u organizovanju manifestacija.

Svakako treba pomenuti i naše drage goste i prijatelje iz Italije, KUD „Jelek" Arzinjano, i KUD „Sloga" Vićenca. A sa nama su bili i naši tradicionalni prijatelji iz Slovenije, KPSHD „Vuk Karadžić" Radovljica i KUD „Mladost" Ljubljana. Posebno nam je drago da je ponovo sa nama nastupala folklorna grupa „Na placi" iz Šempetra pri Gorici, koja nam je izvela splet loklanih plesova Primorske regije, što se savršeno uklopilo u folklorni ambijent cele priredbe.

Konačno domaćini, mališani, veterani, izvođačka grupa „Sloge", svako prema svom uzrastu i mogućnostima, neki su i nadmašili sebe. Lepo i raznovrsno, ali pre svega podsticajno da se vežba i usavršava, da se bude još bolji i uigraniji.

Pozdravila nas je i počasna gošća iz Ambasade, gosti iz Saveza srpskih društava, Župan... Rekao je puno toga i naš predsednik Ilija Janković, podelili smo zahvalnice i simbolične poklone. Publika, zadovoljna, puno aplauza, ovacije, sala lepo popunjena. Jednom rečju: veče za pamćenje.

Posle zvaničnog dela svi zainteresovani, gosti i domaćini našli smo se u Mladinskom domu u Vrtojbi da se zajedno okrepimo i razveselimo. Veselo raspoloženje proteglo se kroz noć u naredni dan.

 

 

Na kraju, sutradan i narednih dana, povratak u realnost svakodnevice. Svođenje računa, uočavanje eventualnih propusta, evaluacija, kako se to sada moderno kaže. Bilo je lepo i veselo, po petnaesti put, ali sada moramo dalje. Već sada, kako to često korišćena floskula kaže, moramo početi pripreme za narednu godinu. Ali, ovog puta je zaista tako. Moramo ići u korak sa vremenom, uložiti još više elana i truda, biti privlačni za sve generacije publike, negovati istančan ukus i osećaj za meru. A mi to možemo... i želimo. Do novih „Razigranih srca!

Siniša Živković


» preberi več / komentiraj
JAVNI TRENING FOLKLORNE SEKCIJE SKD SLOGA – 14.10.2018.

Ovih nedelja i meseci u srpskom kulturnom društvu „Sloga“ iz Nove Gorice, nekako nem se nametnula jedna goruća tema o kojoj više puta, u različitim prilikama, razgovaramo i debatujemo.

» preberi več / komentiraj
TURNIR U MALOM FUDBALU SKD SLOGA NOVA GORICA – 15.9.2018.

I ove godine održali smo, sada već tradicionalni, turnir u malom fudbalu u organizaciji SKD SLOGA. Za neke od nas već viđena scenografija i scenario, za one druge koji prvi put učestvuju, puno toga novog i neočekivanog. Za sve učesnike i prisutne svakako lep i zanimljiv događaj.

» preberi več / komentiraj
UPIS NOVIH ČLANOVA

Kao i svake godine Srpsko kulturno društvo "Sloga", koncem leta i s jeseni, vrši upis novih članova u sve sekcije društva. Dobrodošli u veliku avanturu srpske tradicije, druženja i prijateljstva! Pogledajte naš letak u FOTOGALERIJI!

» preberi več / komentiraj
TURNIR U MALOM FUDBALU

Naša sportska sekcija i ove godine organizuje turnir u malom fudbalu.

» preberi več / komentiraj
SAOPŠTENJE IZVRŠNOG ODBORA

» preberi več / komentiraj
SLAVA DRUŠTVA- SVETA TROJICA

Srpsko kulturno društvo „Sloga“ proslavilo je u nedelju 27.05.2018. svoju Krsnu Slavu – Svetu Trojicu. Svečanost je organizovana u velikoj Sali ZKD Nova Gorica, popularnoj „Točki“ na Gradnikovoj ulici.

» preberi več / komentiraj
KREATIVNA RADIONICA

Kao što smo već najavili , 21. marta u prostorijama našeg kluba u Solkanu organizovali smo kreativnu radionicu za naše mališane.

» preberi več / komentiraj
18. фестивал фолклорних група ССДС

Организатор: Савез српских друштава Словеније. Центар културе Шпански борци, Љубљана, 31. марта 2018.

» preberi več / komentiraj
PRIREDBA „DEČIJA RADOST UTKANA U KOLO“

Uvaženi članovi i simpatizeri društva, dragi prijatelji, poštovaoci naše tradicije, SKD "SLOGA" organizuje tradicionalni dečji festival pod nazivom, „DEČIJA RADOST UTKANA U KOLO“ dana 14.04.2018, u Mladinskom centru Vrtojba, ulica 9-og septembra 137, sa početkom u 19h.

» preberi več / komentiraj
Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS