• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Folklorna sekcija
Folklorna sekcija Srpskog kulturnog društva „Sloga“ je ponos Društva i tradicionalno najaktivnija sekcija u društvu.

Osnovana je 1999. godine, i od samog početka na svojim nastupima osvaja naklonost publike i žanje uspehe. Do sada je sekcija gostovala u skoro svim većim Slovenačkim mestima, a vrlo često nastupa i van Slovenije, kako u matici Srbiji i Republici Srpskoj, tako i među našim ljudima u rasejanju. Zapaženi su nastupi sekcije u Bugarskoj, Federaciji BiH, Italiji, Češkoj, Austriji... Društvo je posebno ponosno na efektan nastup folklorne sekcije na Radio televiziji Srbije, u popularnoj nedeljnoj emisiji „Žikina Šarenica".

 

 

 

Prvi umetnički rukovodilac folklorne sekcije je bio Mile Đorđević koji je sa uspehom predvodio sekciju do 2008. godine, a u radu su mu pomagali Cvijetin Nikolić, Zoran Stojanović i Zorica Kostadinovska.

Zalaganjem predsednika Društva, Ilije Jankovića, 2008. godine za umetničkog rukovodioca sekcije angažovan je Milan Glamočanin, Dejan Erceg je zadužen za muziku, a Dragan Savić je postao predsednik sekcije. Ova ekipa je ostvarila do sada najzapaženije rezultate i postala uzor uspešnog vođenja i organizovanja rada folklorne sekcije.

 

 
 

Srpsko kulturno društvo „Sloga" je u tom periodu uspelo de se po prvi put kvalifikuje na 17. evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koja je održana 2012. godine u Čačku. Tada  je mladost „Sloge" pokazala nezaustavivu snagu i volju da „Slogu" predstavi u što lepšem svetlu. Između četrdeset društava iz cele Evrope zauzeto je dvadeset osmo mesto, što je veliki uspeh za jednu tako mladu ekipu.

 

Već sledeće godine u Nišu "Sloga"  je zauzela dvadeset peto mesto što je bio znak napredovanja i sposobnosti da se sekcija ravnopravno nosi sa ostalim iskusnijim ekipama.

 

Želja svih aktivista društva i posebno folkloraša  koji su naporno radili zadnjih sedam godina ispunila se 2014. u Banjoj Luci, gde je folklorna sekcija osvojila srebrnu medalju, (prvih osam je zlatnih, drugih osam je srebrenih i trećih osam je bronzanih).

 

Sekcija sada broji oko 40 članova, dok se veterani posebno okupljaju i organizuju. Na repertoaru  sekcije su igre iz svih regiona Srbije i Republike Srpske.

 

Treninzi svih grupa Folklorne sekcije se održavaju u prostorijama popularno zvanim »Točka« Zveze kuturnih društev Nove Gorice utorkom i četvrtkom od 18h do 20h.
 

Folklorna sekcija SKD "Sloga" gostuje po pozivu, širom Slovenije, kao i drugim zemljama. Svake godine u septembru društvo organizuje tradicionalnu folklornu manifestaciju pod nazivom »Razigrana srca«, na kojoj učestvuju mnogobrojne folklorne sekcije iz Slovenije, Republike Srpske i Srbije.

U folklornu sekciju SKD „SLOGA" se može učlaniti svako, ko ima dobru volju i želju za igrom.

 


 

 

« nazaj
Sekcije
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS