• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Skupština i slava društva
Ova dvadeseta skupština društva neće se pamtiti samo po tome što je tijesno vezana za jubilej, dvadeset godina postojanja i rada društva, već i po tome što je to bila izborna skupština, jedna od tih koja je donijela i neke promjene, a jednu od tih sam nazvala „mladost“.

Skupština SKD „Sloga“ Nova Gorica održana je 19. 6. 2016. u prostoru Đačkog doma u Novoj Gorici, sa početkom u 11 časova, na koju se odazvala i aktivno sudjelovala u svim pitanjima dnevnog reda većina članova društva, a koju je dobro i mogu reći kvalitetno vodila  Renata Komlenić, sekretar društva.

 

 Skupština je protekla po ustaljenom protokolu, otvaranje skupštine, čitanje i usvajanje dnevnog reda, podnošenje izvještaja o radu Izvršnog odbora, izvještaj sekcija, finansijski izvještaj, rasprava o izvještajima i njihovo usvajanje, koje je jednoglasno prihvaćeno, bez velikih kritika.

 

Veća rasprava, te pozitivne i negativne kritike, usledile su na tačci dnevnog reda u kojoj je raspravljalo i odlučivalo o razrješenju članova Izvršnog odbora, razrješenju dosadašnjeg predsjednika te biranje novih članova Izvršnog odbora i predsjednika.

 

 Na početku ovog članka napisala sam da je ovo skupština promjena, da sam jednu nazvala „mladost“. Naime, već duže vremena se radi na tome da ovo društvo preuzmu i vode mlade glave, odnosno da funkcije u društvu preuzmu mladi, puni volje, sa novim idejama, sa velikom željom da se pokažu i dokažu. Šta na ovo reći? Većina članova od kojih je i potekla ta ideja prihvatila je predlog, a neki su bili skeptični i nepovjerljivi, ipak predlog je prihvaćen te se na mjesto predsjednika društva postavlja, odnosno produžava mandat dosadašnjem predsjedniku Mići Jaćimoviću, sekretar društva ostaje Renata Komlenić, koji su za protekle dvije godine pokazali da su izuzetno dobar i kvalitetan tim, a tome slijedi i dobar rad u samom društvu, ali taj tim ne bi bio pravi tim bez mladih članova koji su već bili članovi Izvršnog odbora, a kojima se pridružuje još nekoliko izuzetno nadarenih i vrijednih mladih članova.

 

  Mi, neću reći stariji, već ozbiljniji članovi se povlačimo u zadnje redove, tu naša aktivnost ne prestaje, mi smo tu da tom mladom timu pomognemo koliko možemo, koliko hoćemo, tamo gdje nas trebaju, da im pokažemo na koja vrata pokucati za moralnu i finansijsku pomoć, da im budemo podrška, da ostvarimo i imamo jednu lijepu prijateljsku saradnju, da spojimo mladost i iskustvo...

 

 Sa tačkom razno, skupština koja se obično realizuje i iscrpi od samog početka, završila se u jednom prijatnom raspoloženju.

Koristim se ovom prilikom, pošto ovaj dopis ide i na našu informativnu stranu, da se obratim svim članovima, simpatizerima i prijateljima društva da nesebično pomognu, kako znaju i mogu, ove naše mlade predstavnike društva, da svoje znanje podijele sa njima, prenesu svoja iskustva, dobra pa i ona malo manje dobra, koliko se da i tako i na taj način produžimo vijek trajanja ovom društvu. Tako ćemo sačuvati naše običaje, naš  jezik, našu kulturu, očuvati svoje korijene.

 

 Jedan vid očuvanja naših običaja je i slava društva, Svete Trojice, tako da je društvo po završenoj skupštini obilježilo i proslavilo slavu, koju društvo obilježava svake godine, od samog nastanka društva. To je tradicija, to je jedan lijep događaj, običaj, to je važna i sveta stvar u našoj kulturi, kada smo zajedno sa istim ciljem da se prisjetimo odakle smo i ko smo. Lijep je to osjećaj kada se okupimo za stolom, kada se upali slavska svijeća, kada se prelomi slavski hljeb, kada se pročita Očenaš i kada to uradi mladost, kada to urade mladi ljudi kao što su uradili na toj slavi. Pokaže vam se osmijeh na licu, a i poneka suza sreće u oku. Lijepo je kada se zajedno pomolimo Bogu za zdravlje svih, kad zajedno sjednemo za sto, pojedemo i popijemo ono što imamo, te se na kraju začuje pjesma na kraju se i kolo zaigra, na kraju se pozdravimo raspoloženi i sa željom da se vidimo opet...

   

Dobrila Cvijanović

« nazaj
komentar Komentirajte prvi ovu objavu

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS