• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
15. festival folklornih grupa SSDS
Slovenačko narodno pozorište Nova Gorica bilo je 4. aprila 2015. mjesto održavanja 15. festivala folklornih grupa Saveza srpskih društava Slovenije na kome je učestvovalo osam društava u takmičarskom i dva društva u revijalnom dijelu programa.

Program je započeo uvodnim pozdravom i govorom voditeljke Snežane Maksimović koja je pozdravila goste ovogodišnjeg Festivala, mr Mirjam Bon Klanjšček, poslanik u Državnom zboru Republike Slovenije i predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, sport i omladinu Državnog zbora Republike Slovenije i Miran Rustja, predstavnik Saveza kulturnih društava Nova Gorica.

Festival je nakon uvodnog govora koji se odnosio na značaj ovakvih manifestacija i očuvanju tradicije i nacionalnog identiteta, otvorio Nikola Todorović, predsjednik Saveza Srpskih društava Slovenije.

Publika  Nikola TodorovicPred punom dvoranom Slovenačkog narodnog pozorišta Nova Gorica prvi su nastupili folkloraši SKD Maribor koji su odigrali koreografiju Saše Bogunovića pod nazivom „Šetnala se džanum k’zun Stana“, muzički aranžman Zdravko Ranisavljević, umjetnički rukovodilac Dalibor Ristić.

Folkloraši iz Kočevja, članovi SKUD Kočevje predstavili su se „Narodnim igrama u Pirotskom kraju-Gornje Ponišavlje“, auto koreografije Dejan Lilić, muzički aranžman Aleksandar Đorđević, umjetnički rukovodilac Zoran Marin.

KD Brdo iz Kranja nastupilo je sa koreografijom Milana Glamočanina „Dimko delija konja igraja“, igre iz Kumanovskog polja, aranžman uradio Milenko Martić, umjetnički rukovodilac Milan Glamočanin.

Iz Vićence, Italija, kao gosti, stigli su članovi KUD Sloga koji su se predstavili u revijalnom dijelu programa sa koreografijom Dragana Milanovića-Ganeta „Igre iz Bosilegradskog Krajišta“, autor muzičkog aranžmana Žanijel Šublja, umjetnički rukovodilac Stefan Marjanović.

Koreografiju „Ispraćaj vojnika u vojsku iz Crne Trave“, autora Damira Šipovca, a u muzičkom aranžmanu Žanijela Šublje i pod umjetničkim vođstvom Željka Milanovića odigrali su članovi KPSHD Vuk Karadžić iz Radovljice.

KUD Mladost iz Ljubljane predstavilo se publici koreografijom „Reče čiča da me ženi“-Koledarski običaji okoline Niša. Autor koreografije Milorad Runjo, muzički aranžman Darko Čitić, umjetnički rukovodilac Aleksandar Štrbac.

Iz Maribora je došla još jedna folklorna grupa, članovi PKUD Sveti Nikola koji su odigrali koreografiju Milana Glamočanina „Ajde lepa Maro“- Igre iz Šumadije, muzički aranžman Dejan Erceg, umjetnički rukovodilac Saša Stanković.

Veterani AKUD Kolo iz Kopara nastupili su u revijalnom dijelu festivala sa koreografijom Vesne Bajić Stojiljković „Maro, Resavkinjo“-Igre i pesme iz Gornje Resave. Umjetnički rukovodilac Vesna Bajić Stojiljković.

SKUD Vidovdan iz Ljubljane nastupilo je sa koreografijom Saše Bogunovića „Ozdola ide ludo, em mlado“-Pesme i igre iz Crne Trave, autor muzičkog aranžmana Zdravko Ranisavljević, umjetnički rukovodilac Milan Glamočanin.
SKD SlogaFolkloraši SKD Sloga iz Nove Gorice odigrali su koreografiju Milana Glamočanina „Pošla Rumena rano na vodu“-Igre iz Dimitrovgrada, muzički aranžman Dejan Erceg, umjetnički rukovodilac Milan Glamočanin.

Nakon nastupa folklornih grupa Nikola Todorović, predsjednik SSDS zahvalio se učesnicima i zajedno sa Ilijom Jankovićem, predstavnikom SKD Sloga, svim društvima podijelio priznanja za učešće na ovogodišnjem Festivalu.

Žiri 15. festivala folklornih grupa SSDS u sastavu: mr Vesna Bajić Stojiljković, etnokoreolog Sanja Ličina etnomuzikolog i Miloš Rašić etnolog pratili su i ocijenili nastupe društava koja su učestvovala u takmičarskom dijelu Festivala i nakon njihovih ocjena dobijen je plsaman folklornih grupa:

1. mjesto KUD Mladost Ljubljana,
2. mjesto SKUD Vidovdan Ljubljana,
3. mjesto SKD Maribor,
4. mjesto KD Brdo Kranj,
5. mjesto SKD Sloga Nova Gorica,
6. mjesto KPSHD Vuk Karadžić Radovljica,
7. mjesto PKUD Sveti Nikola Maribor,
8. mjesto SKUD Kočevje.


Prvih sedam društava steklo je pravo nastupa na 20. evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koja će se održati od 2. do 24. maja 2015. u Beogradu.

Organizaciju i realizaciju 15. Festivala folklornih grupa SSDS omogućili su:

- Javni fond RS za kulturne djelatnosti (JSKD),
- Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,
- Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije-Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Dodatne slike mozete pogledati u sekciji Fotogalerija.

« nazaj
komentar Komentirajte prvi ovu objavu

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS