• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Razigrana srca 2013
Deset godina „razigranih srca“ u Novoj Gorici, deset godina Srpsko kulturno društvo „Sloga“ organizuje folklornu manifestaciju pod nazivom „Razigrana srca“ i deset godina ljubitelji folklora razigranih srca dođu da pogledaju nastupe folklornih grupa iz Slovenije i inostranstva, deset godina sa još razigranijim srcima odlaze, zadovoljni sa nastupima mladih folkloraša i svime onim što su vidjeli. A svake godine SKD „Sloga“ potrudi se da program bude na nivou i da svi budu zadovoljni i željni novog susreta. Kako neki rekoše, ovo su bila najbolja „Razigrana srca“ do sada, zašto da im ne vjerujemo.
A počelo je, u subotu 28. septembra 2013. godine u dvorani Kulturnog doma Nova Gorica, sa pjesmom najmlađih učesnika, najmlađih članova folklorne grupe SKD „Sloga“, koji su svojim simpatičnim nastupom i lijepim pjevanjem, najavili još ljepše i prijatnije veče.
 
Voditeljka programa Dijana Galić pozdravila je prisutne u dvorani i istakla da je ovaj događaj organizovan i pripremljen zahvaljujući GINEX internacionalu d.d.  Nova Gorica, Javnom fondu RS za kulturne djelatnosti, Javnom fondu RS za kulturne djelatnosti-ispostava Nova Gorica, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Savezu kulturnih društava Nova Gorica, Gradskoj opštini nova Gorica, svima njima kao i svim drugim donatorima zahvalila se u ime organizatora. Pored toga, voditeljka je naglasila da septembra Gradska opština Nova Gorica slavi svoj dan, zato je ovo veče, odnosno koncert narodnih igara i pjesama u izvođenju folklornih grupa posvećen upravo gradu iz koga je i domaćin ove priredbe, a ne smije se zaboraviti da je to ujedno i doprinos cjelokupnom kulturnom liku Nove Gorice.
 
Dijana  Pozornica
 
Ovom događaju prisustvovali su i gosti, koje je voditeljka pozdravila u ime organizatora a to su: predstavnica Ambasade Republike Srbije u Ljubljani Stana Končarević , Matej Arčon, gradonačelnik Nove Gorice, jerej Miroslav Ćirković, paroh novogorički, Vojko Fon, sekretar SKEI za Regionalnu organizaciju Posočje, Boro Mirić, predsednik Nikola Tesla Postojna, Dušan Jovanović, sekretar Saveza srpskih društava Slovenije.
 
Nakon uvodnog dijela, krenuo je program a prvi su se predstavili domaćini, folkloraši SKD „Sloga“ koji su već na početku programa oduševili publiku, koja je inače ispunila dvoranu kulturnog doma, i to koreografijom „More zađe sunce“, autora Milana Glamočanina a uz muzički aranžman Zdravka Ranisavljevića. Voditeljka je prije svakog nastupa rekla ponešto o svakom društvu, nešto iz njihove biografije i njihovog repertoara.
 
Na ovogodišnjim „Razigranim srcima“ učestvovao je i Ansambal narodnih igara i pesama „Đido“ iz Bečeja, koje je na inicijativu dipl. ing. Branislava Roganovića osnovano pri Domu kulture u Bečeju 27.07.1980. godine. ansambla je dobio ime „Đido“, na prvoj godišnjoj skupštini po djelu književnika Janka Veselinovića, što asocira na đidiju, deliju iz naroda. Osnovni zadatak ansambla je da omladini i širokoj narodnoj masi omogući aktivno bavljenje kulturno-umjetničkim radom u slobodno vrijeme, da razvijaju kulturne navike i afirmišu prave kulturne vrijednosti narodnog stvaralaštva. Osnovna programska orijentacija je njegovanje igara i pjesama naroda i narodnosti Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Moto članova ansambla je: „Kroz igru i pjesmu upoznaj svoju zemlju da bi je više volio“. Ovo veče, svoje prvo predstavljanje imali su sa igrama iz Mačve, koreografa Dragomira Vukovića-Kljace i već svojim prvim nastupom i divnom koreografijom oduševili mnogobrojnu publiku.

Pored domaćina iz Nove Gorice nastupilo je još jedno društvo i to Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biseri“ sa spletom „Maleševka“ koja predstavlja običaje i tradiciju tipične za istočni dio Berovske Makedonije. Splet je predstavio muško – žensko nadigravanje i natpjevavanje kao što je bilo u davnim vremenima. Autor koreografije je Dževat Abazi a mentor folklorne grupe Borče Mitovski.
 
  

U nastavku programa nastupili su gosti iz Italije, tačnije iz Trsta, SKUD „Pontes – Mostovi“ koji inače imaju veoma dobru saradnju sa srpskim društvima iz Slovenije. Ljubiteljima folklora u Novoj Gorici predstavili su se koreografijom Jelene Marinković „Igre i pesme iz centralne Srbije“.

Starija grupa Folklornog društva „Vipava“ iz Vipave nastupila je sa koreografijom „Na gorici na placu“, iako u poodmaklim godinama još uvijek su puni snage, volje i želje da na ovakav način predstave običaje i tradiciju svoga kraja a publika je znala nagraditi njihov trud.

Drugi svoj nastup ove večeri članovi ANIP „Đido“ iz Bečeja imali su sa koreografijom Dobrivoja Putnika „Banatski motivi“ u kojoj su zastupljeni igra, pjesma i običaji Banata.

Iz Ljubljane je stiglo Srpsko kulturno umjetničko društvo „Vidovdan“ sa koroegrafijom Slobodanke Seje Rac pod nazivom „Alaj mi se dragane đerdanići tresu“, igre i pjesme iz Bosanske Posavine, sa kojom su nastupili na 18. evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu i osvojili bronzanu plaketu.

Prije nego što se nastavilo sa nastupima folkloraša, Srpsko kulturno društvo „Sloga“ zahvalilo se svim finansijerima i donatorima bez kojih ne bi moglo da realizuje zamišljene projekte a to su: GINEX internacional d.d, Nova Gorica, Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti, Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti - ispostava Nova Gorica, Gradska opština Nova Gorica, Savez kulturnih društava Nova Gorica, Ministarstvo kulture i Informisanja Republike Srbije, MA-NO, Luka Manojlović, Žlebovi Grič d.o.o, Šempeter pri Gorici, Opština Šempeter- Vrtojba. Veliku zahvalnost duguju i članovima Izvršnog odbora, članovima društva kao i našim simpatizerima, znači svima koji su učestvovali u organizaciji ovog programa.
 
A onda se nastavilo sa programom i predstavljanjem folklornih grupa. Kulturno društvo „Brdo“ iz Kranja nastupilo je sa koreografijom Milana Glamočanina „Igre iz Dimitrovgrada“ da bi potom na scenu stupili još jedni učesnici spomenute evropske smotre i osvajači zlatne plakete, folkloraši SKPD „Sveti Sava“ iz Kranja koji su se predstavili sa koreografijom Ljubomira Vujičina „Orački bal“ – igre i pjesme iz Banata.
 
Gosti iz Srbije zaključili su svoj program sa tačkom koreografa Branka Markovića „Vranjska svita“ i kako je publika bila oduševljena ovom koreografijom, ovim igrama i njihovim nastupom morali su tri puta na BIS.
 
Prisutnima u dvorani obratio se Ilija Janković, predsjednik SKD „Sloga“ i u kratkim crtama iznio istorijat i značaj ove manifestacije. Gradonačelnik Nove Gorice Matej Arčon pohvalio je djelatnost SKD „Sloga“ i posebno istakao ovaj događaj koji mnogo znači ne samo za članove društva nego i za sve stanovnike Nove Gorice. Jerej Miroslav Ćirković blagoslovio je „Razigrana srca“ i naglasio da u svima treba da su razigrana srca ne samo jedan dan nego svaki dan u godini.
 
Ilija  Skupna
 
Nakon pozdravnih govora Ilija Janković je uručio priznanje predstavniku GINEX internacional d.d. kao i gostima iz Bečeja čiji se predstavnik zahvalio na pozivu i učešću na ovogodišnjim „Razigranim srcima“.
 
Na samom kraju programa voditeljka je slijedećim riječima najavila zadnju tačku programa: „A sada dragi naši gosti, vrhunac večeri, igre Bosilegradskog Krajišta, u koreografiji Milana Glamočanina. Numera sa kojom se SKD „Sloga“ premijerno predstavila i uvrstila na Evropsku smotru u Čačku, gde su bili najmlađi sastav i ostavili ubedljivo najjači utisak za energiju i žarom za igru. Oduševili su prepunu salu u centru Čačka, tako kao što planiraju oduševiti svoju domaću publiku večeras ovde u Novoj Gorici“.
 
A svojim nastupom oduševili su i večeras, koliko su bili uspješni moglo se vidjeti po reakciji publike koja je burnim aplauzom nagradila njihov nastup. Druženje domaćina, organizatora i učesnika u programu nastavljeno je u Đačkom domu Nova Gorica.
 
Bila je ovo još jedna veoma uspješna manifestacija SKD „Sloga“ a ujedno i putokaz kako treba raditi dalje, a vjerujemo da to društvo može.
 
 
Dušan Jovanović
« nazaj
komentar Komentari (1)

18. 10. 2013 u 11:53, Dobrila
DUK IMAMO USPOMENE,POSTOJI PROŠLOST,DOK IMAMO NADU,NAS ČEKA BUDUĆNOST,DOK IMAMO PRIJATELJE-- JE LIJEPA SADAŠNJOST!!!

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS