• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
13. фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније
У Церкљама на Горењској, у препуној дворани је 23. марта одржан 13. фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније (ССДС), који је уједно представљао и квалификације за Европску смотру српских фолклорних друштава, која ће се ове године одржати у Нишу.

о је једна од важнијих манифестација, које су у организацији ССДС. На самом почетку присутни су се минутом шутње подсетили на све пале у НАТО агресији на Србију и Црну Гору 1999. године.

На смотри је учествовало 10 српских друштава, два у ревијалном и 8 у такмичарском делу, са кореографијама великих наших етно стваралаца из Србије, Словеније и српскога дела Босне и Херцеговине. Ову смотру српскога фолклора је отворила конзул у Амбасади Републике Србије у Љубљани, госпођа Дијана Перуничић, која је изразила задовољство, што наступајућа српска друштва и ССДС воде бригу о својим коренима, језику и култури, у уверењу да ће српска заједница у Словенији једнога дана добити и статус националне мањине, што би представљало далеко већу гаранцију за очување свога идентитета, али и успешну реализацију програма и пројеката српских културних и других друштава у Словенији.

 

Смотра српскога фолклора у Словенији је постала традиционална манифестација ССДС, а одржава се сваке године најкасније до краја марта.  Та смотра, задњих пет година представља, такође и квалификације за Европску смотру српскога фолклора, на коју одлазе она друштва, која су најбоље пласирана. У стручним словеначким круговима је наш фолклор изузетно цењен, али и сама организација ове манифестације, на коју обично долазе највећи словеначки стручњаци етно садржаја. Ове године је то био др. Бојан Книфиц из Фонда Републике Словеније за културне делатности.

На досадашњим европским смотрама су српска друштва из Словеније постизала најбоље резултате. По оцени стручнога жирија, којег су састављали мр. Гордана Рогановић, етно музиколог, Дамир Шиповац, етнолог и Звездан Ђурић, кореограф, сви из Србије је прво место припало СКПД Свети Сава из Крања, друго место СКУД Видовдан Љубљана, треће место КД Брдо Крањ, чeтвртo мeстo Вук Кaрaџић Рaдoвљицa, пeтo мeстo Српскo културнo друштвo Слoгa Нoвa Гoрицa, шeстo мeстo СКД Сaвa Хрaстник, сeдмo мeстo Никoлa Teслa Пoстojнa и oсмo мeстo СКД Кoчeвje. С обзиром на добре досадашње резултате одлазе на Европску смотру у Ниш првих шест друштава из Словеније, што је са аплаузом поздравило преко 500 гледалаца у великој дворани у Церкљама уз присутност градоначелника Церкље и других угледних гостију на тој манифестацији. Председник ССДС Златомир Бодирожа је на крају манифестације поделио признања учесницима, а дружење омладине у културном дому у Церкљама уз оркестар Дејана Ерцега је трајало до раних јутарњих сати. 

СКД Слoгa

« nazaj
komentar Komentirajte prvi ovu objavu

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS