• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Razigrana srca 2012
Srpsko kulturno društvo Sloga iz Nove Gorice organizovalo je folklornu manifestaciju „Razigrana srca“, već devetu po redu. Puna dvorana „Kulturnog doma Nova Gorica“ bila je svedok nastupa sedam folklornih grupa iz različitih krajeva Slovenije i Italije, koje su oduševile. Mladost, energija, osmesi na licima tih mladih ljudi, koji brinu da tradicija i srpska kultura živi i da se prenosi iz roda u rod.

U svakom nastupu može se osetiti trud, entuzijazam, pripadnost. Folklorna društva, koja su nastupala ovo veče, mogu se pohvaliti sa nastupima v mestima po Sloveniji, posetili su takođe i brojne države izvan granice. Vitrine društava krase pehari, priznanja i pohvale. Među učesnicima bili su i trostruki i aktuelni evropski prvaci „srpskog folklora dijaspore“, kulturno društvo Brdo iz Kranja.

Ako ste sedeli na jednom od sedišta u kulturnom domu, onda ste mogli iz „prve ruke“ da se divite svakom koraku i usklađenosti folkloraša. Da li smo uopšte svesni koliko je treninga, kaplji znoja, ponavlja,.. potrebno za tako izoštren i prefinjen nastup.

SKD Sloga iz godine u godinu trudi se očuvati bogatu srpsku kulturu, povezivati stariju i mlađu generaciju. Sa izvesnošću možemo tvrditi da im to uspeva. A za svime je ogromno truda i odricanja. I ako neko zna kolika rada je iza toga, onda je to sigurno predsednik SKD Sloga Ilija Janković, koji se iz godine u godinu trudi i ulaže svoje slobodno vreme i energiju sa željom realizovati sve postavljene ciljeve i projekte.

 

A pošto je u slozi moć, predsedniku društva kako moralno tako i finansijski stoje sa strane: predsednik Saveza srpskih društava Slovenije Zlatomir Bodiroža; sekretar Saveza srpskih društava Slovenije Dušan Jovanović; predstavnici sponzora; svi navedeni so pratili događaj sa osmehom na licima i zadovoljstvom u srcu.  Šta je lepše nego ostvariti postavljeni cilj, šta je lepše nego videti podmladak koji čuva kulturu srpske manjine u Sloveniji.

Kažu, gde je volja tu je i put, i predsednik SKD Sloga Ilija Janković našao je put i zajedno sa svojom ekipom hrabro stupa korak po korak.

U najavi programa, Dijana Galić kao voditeljka se u ime SKD Sloga za realizaciju ovog događaja zahvalila: Javnom fondu Republike Slovenije za kulturne delatnosti, Javnom fondu za kulturne delatnosti-ispostava Nova Gorica, Savezu kulturnih društava Nova Gorica, Gradskoj opštini Nova Gorica, Ministarstvu vera i dijaspore Srbije kao i svim donatorima koji su svojim prilozima omogućili da su prisutni uživali u pesmama i igrama mladih folkloraša.

Ovaj program je ujedno i doprinos slavlju povodom dana Gradske opštine Nova Gorica i zato je ovaj koncert posvećen upravo ovom gradu i da je to ujedno doprinos celovitom kulturnom liku Nove Gorice.

Ovu manifestaciju uveličali su i gosti, kojim je voditeljka uputila poseban pozdrav, a to su: Matej Arčon, gradonačelnik Gradske opštine Nova Gorica, Zlatomir Bodiroža, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije, Katarina Tomić, druga sekretarka u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, jerej Miroslav Ćirković, paroh novogorički, Simon Kovač, potpredsednik Saveza kulturnih društava Nova Gorica, Drago Vojvodić, potpredsednik Saveza srpskih društava Slovenije, kao i predsednici i predstavnici društava koja su nastupila u programu.

Nakon pozdrava upućenog gostima prisutnima se obratio Zlatomir Bodiroža, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije istakavši u svom govoru značaj ovog događaja, spomenuo nastojanja u vezi rešavanja statusa i poboljšanja položaja srpske zajednice u Sloveniji. Pohvalio je i organizatora i sve one koji su se odazvali pozivu a zatim otvorio ovogodišnju manifestaciju „Razigrana srca“.

Program je tekao tako da su se gledaocima prvi predstavili folkloraši domaćina, SKD Sloga, premijerno izvodeći koreografiju „More zađe sunce“, igre i pesme iz Bujanovca, a nakon njih nastupile su folklorne grupe: KPSHD Vuk Karadžić Radovljica, igre iz Crne Trave; SKUD Pontes-Mostovi Trst, igre iz Kosovskog Pomoravlja, okolina Gnjilana; KD Brdo Kranj, koreografija „Kosovska balada“, igre i pesme sa Kosova; KUD Mladost Ljubljana „Đurđevdan u Pasjanu, igre iz Binačke Morave; Folklorna grupa „BC“ Bovec, splet igara po Vesi, koja izvire iz Bovca; SKUD Vidovdan Ljubljana, koroegrafija „Aj bajec sej bm bataje“ (Momci ’ajde da ga bijemo), vlaške igre iz Kobišnice; i još jednom SKD Sloga Nova Gorica sa igrama iz Bosilegradskog Krajišta.

Pre nastup folkloraša SKD Sloga, prisutnima se obratio Ilija Janković, predsednik SKD Sloga, pozdravio prisutne i zahvalio se na poseti a svim folklornim grupama na učešću na ovoj manifestaciji. Ujedno je iskoristio priliku da se predstavniku GINEX internacional d.d., Nova Gorica zahvali na donatorstvu i uručio poklon u znak sećanja na ovaj događaj.

Na kraju programa voditeljka se u ime organizatora zahvalila finansijerima i donatorima, a njih nije bilo malo: GINEX internacional d.d, Nova Gorica; Javni fond za kulturne delatnosti Republike Slovenije; Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti - ispostava Nova Gorica; Gradska opština Nova Gorica; Savez kulturnih društava Nova Gorica; Ministarstvo vera i dijaspore Republike Srbije; Žlebovi Grič d.o.o, Šempeter pri Gorici; Delavska Hranilnica, ispostava Nova Gorica; Opština Šempeter-Vrtojba; Opština Renče-Vogorsko; Nakupovalni center FAMA, Vipava; Vlado Perendija i Stojan Marković s.p.

Veliku zahvalnost pripada i članovima Izvršnog odbora, članovima društva kao i našim simpatizerima, znači svima koji su učestvovali u organizaciji ovog programa.

 

Dijana Galić

« nazaj
komentar Komentari (1)

6. 10. 2012 u 07:52, Предраг
Све похвале на професиналном раду и организацији манифестације.

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS