• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Slava Svete Trojice, 3.6.2012
Sve Vas, koji otvorite i čitate našu stranu za informisanje, sve Vas što čitate Mostove, naše novine i Vas, što niste prisustvovali, 03.06.2012. u Đačkom domu u Novoj Gorici, ovom prilikom pozdravljam sa jednog veoma prijatnog susreta.

I svaki susret članova SKD „Sloga“ se pretvori u žur, a svi žurevi se započnu i zaliju dobrom kapljicom i uvijek se završe sa nekom od naših pjesama, ali ovo nije bio slučajan susret, ovo nije bio običan žur, ovo je bilo nešto veliko, nešto značajno i nešto što se ne zaboravlja, nešto što svake godine, pa i ove okupi one prave članove društva.

Bio je to raskošan, blistav, nezaboravan susret, sve je to, konačno bilo neposredno vezano jedno s drugim, a to je da sačuvamo i produžimo običaj i tradiciju, koji imaju samo pravoslavni vjernici, a koja se zove SLAVA.

Dakle, dana, 03.06.2012. su članovi društva, SLOGA iz Nove Gorice u Đačkom domu organizovali i proslavili krsnu slavu društva SVETE TROJICE. Pored članova društva ovom predivnom događaju su prisustvovali i prijatelji, gosti društava koji žive i rade na području Republike Slovenije, predstavnici KPSHD „Vuk Karadžić“ iz Radovljice na čelu sa Radoslavom Milanovećem, predstavnici SKD „Petar Kočić“ iz Kranja sa predsjednikom Mirislavom Milojčićem, Boro Mirić, predsjednik SPD „Nikola Tesla“ iz Postojne, predstavnik društva „Ohridski biseri“, predstavnik KD „Brdo“, Dušan Jovanović, sekretar SSDs i glavni i odgovorni urednik novina Mostovi, a nije izostao ni gradonačelnik Nove Gorice Matej Arčon.

Tačno u dogovoreno vrijeme se pristupa slavskom ceremonijalu, kojeg je obavio naš sveštenik jerej Miroslav Ćirković, čitanje u slavu, lomljenje slavskog kolača, koljivo. Po obavljenom ceremonijalu, zbog drugih svojih obaveza, nas napušta sveštenik, što je izazvalo burno negodovanje, jel do sada to nije bilo u praksi, ali ubrzo se sve zaboravlja, jer na scenu stupaju Dušan Jovanović i Dobrila Cvijanović i tom prilikom smo poslušali predivnu poeziju našeg poznatog pjesnika Đure Jakšića. Slijedi nastup naše folklorne sekcije, koja i ovaj put oduševljava prisutne sa svojom koreografijom, sa kojom su nastupali u Čačku na 17. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, nema šta puno da se govori - "NAJBOLJI SU".

Po nekom ustaljenom protokolu dolazi do podjele medalja, najhrabrijim i najboljim učesnicima na takmičenju na turniru u malom fudbalu, skoku u dalj, bacanju kamena s ramena i turniru u pikadu. Svi ti turniri ili još bolje rečeno sportski susreti se obave prije, u jednom veoma dobrom i kvalitetnom duhu u kojem učestvuje više ekipa iz raznih krajeva, a koji se uvijek završe dobrim prijateljskim razgovorima i skromnom zakuskom. Predsjednik društva Ilija Janković je čestitao slavu članovima, čestitao folklornoj sekciji na dobrim rezultatima, čestitao svim učesnicima na sportskim dostignućima te poželio svima lijep i ugodan dan.

Naše vrijedne članice, domaćice, pokazale su da su najbolje, njihovi specijaliteti su pobijedili na svim poljima, jer ništa nije tako slađe, ljepše, kad se na kraju zasladi sa pravim kolačima. Na žalost, sve ima svoj početak i svoj kraj, mi smo stigli do kraja ovog prelijepog susreta. Šta reći na kraju, hvala svima koji su se potrudili da nam ovaj dan ostane u sjećanju, da ga pamtimo po dobrom i lijepom. Hvala predsjedniku i članovima Izvršnog odbora koji su i ovaj put pokazali i dokazali koliko su uspješni, koji su nas dočekali, ugostili i ispratili sa osmjehom i sa željom da se ponovo sastanemo, da se družimo, prijateljski razumijemo, sačuvamo naše društvo da vječito traje sa nama i bez nas sa nekim drugim.

Napolju još nije pao mrak, na istoku se nazire svjetlost, Goricu pokriva mek, gust i veoma topao sumrak. Zabava u dvorani polako dostiže svoj vrhunac, misli su mi bile tako uskovitlane, u tim satima vrućina više nije nepodnošljiva, osjećalo se lagano strujanje vazduha koji je donosilo miris lipe. Zastala sam na rubu travnjaka i tako gledala u nebo, kao da antenom svog instinkta tražim Boga. Da, on je negdje tamo gore između treperave svjetlosti, čiste i nezemaljske. Pitam se u čemu je tajna noćnog neba? U tome da se podiže plavi poklopac dana i čovijeku se dopušta da zaviri u vječnost. Samo pogled na prostranu panoramu zvijezda mogao bi uvjeriti čovijeka da beskraj i Bog postoje!!! Ah, automobili su brujeći jedan za drugim, odlazili sa parkinga, slava je završena. U dvorani umorni i iscrpljeni članovi pokušavaju napraviti kakav takav red, još jedan pogled na dvoranu, Đački dom i jedan prijateljski pozdrav svima Vama iz Nove Gorice.

 

Dobrila Cvijanović

« nazaj
komentar Komentari (6)

29. 6. 2012 u 11:34, DOBRILA
-Čuvaj se zla, od onog kome si učinio dobro!
-HVALA!
...Onima koji su mi se smijali, bez njih ne bi plakala, onima koji me nisu mogli voljeti, bez njih ne bi upoznala pravu ljubav, onima koji su povrijedili moje osjećaje, bez njih ne bi znala da ih iman, onima koji su me ostavili, bez njih ne bi otkrila sebe.
...Ali onima koji su mislili da neću uspjeti,
njima se zahvaljujem najviše, jer bez njih ne bi ni pokušala!!!
-Odustati od nekoga, ne znači da si slab, to samo znači da si dovoljno JAK da ga pustiš da ode...
Ja nemam vremena da mrzim ljude, koji mrze mene, jer sam prezauzeta voleći ljude, koji vole mene...
KO ME NEZNA, SKUPO BI ME PLATIO, KO ME ZNA, NE BI ME NI PRODAO!!!
-Uvijek prati svoje srce, ali ne zaboravi da imaš i mozak!!!
Dobre pouke, ja sam ih dobila, čitaj te ih i vi, lijep pozdrav, Dobrila
22. 6. 2012 u 17:58, ponosni deda
Poruka izbrisana.
19. 6. 2012 u 20:52, Koidža
Gospodine, ti si već obrisan davno.
17. 6. 2012 u 22:14, dobrila
Gospodine, ili gospođo, neznem šta si, hvala za kritiku, uvijek je sa veseljem prihvatim, jel je dio moga života, pokušavam da se popravim, račune polažem samo sebi i u izuzetnim prilikama mojim najdražim, a svaki susret koji se završi pjesmom,muzikom i igrom za mene je kakav, takav žur,hvala,bilo bi dobro da znam koga zanima koliko sam popila, nešto se ne sjećam da me je neko nosio kući, lijep pozdrav.
17. 6. 2012 u 20:51, Koiđža
Bravo Dobrila, ti samo piši, sve štoje urađeno a nije zapisano kao da nije i urađeno. Žalosno je to da je neko juče izašao iz pelena i misli da može svima da drži predavanje.
16. 6. 2012 u 23:25, Obriši me
Poruka izbrisana.

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS