• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Razigrana srca 2011
I ove, 2011. godine, već po osmi put, Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice u sklopu proslave dana Nove Gorice pripremilo i izvelo folklornu manifestaciju „Razigrana srca“

Ova manifestacija sa bogatim folklornim programom održana je 17. septembra 2011. godine u Kulturnom domu Nova Gorica. Pred velikim brojem posetilaca program je počeo nastupom orkestra koji je izveo jednu instrumentalnu melodiju.

Voditeljka programa, Jelena Vukmir, izrazila je dobrodošlicu prisutnima a zatim predstavila goste koji su se odazvali pozivu a to su: Dejana Peruničić, konzul i prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Ljubljani, Matej Arčon, gradonačelnik Nove Gorice, Dušan Jovanović, sekretar Saveza srpskih društava Slovenije, Bojan Knific, predstavnik Javnog fonda RS za kulturne delatnosti, predstavnici drugih društava, a Jelena Vukmir posebno je pozdravila Mariju Maru Radić i Ivana Radića, predstavnike bratimljenog društva „Abrašević“ iz Pančeva, da bi zatim pozdravila i predstavila specijalne goste na ovoj manifestaciji, a to su članovi Kulturno informacionog centra „Mladost“ iz Futoga.

 

Nakon pozdravljanja i predstavljanja gostiju voditeljka je na binu pozvala gradonačelnika Mateja Arčona koji je pozdravio prisutne i učesnike u programu i zahvalio se SKD „Sloga“ da se pridružilo obeležavanju praznika Nove Gorice i doprinosu celokupnoj kulturi grada i svima poželeo da uživaju u nastupu folklornih grupa.

Pre nego što se počelo sa nastupom folklornih grupa Dejana Peruničić, predstavnica Ambasade Srbije u Ljubljani pozdravnim govorom obratila se prisutnima, otvorila ovogodišnju manifestaciju da bi takođe iskoristila priliku i Iliji Jankoviću uručila Zlatnu značku, priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos u razvoju srpske kulture. Ilija Janković se zahvalio na priznanju i istakao da je to priznanje za celo društvo a ne samo za njega.

Ilija Janković, predsednik SKD „Sloga“ i predstavnik KUD Abrašević Ivan Radić i umetnički rukovodilac Marija Radić iz Pančeva  razmenili su poklone da bi se predsednik „Abraševića“ obratio prisutnima i zahvalio na dobrodošlici. Takođe je predsednik Janković uručio priznanje izpred Sloge za Milana Glamočanina umetničkoga rukovodioca Sloge.

Došlo je vreme i da folkloraši pokažu šta znaju i umeju. U programu koji je sledio nastupilo je šest folklornih grupa sa sledećim programom:

SKD „Sloga“ Nova Gorica nastupila je sa koreografijom „Prođi Mile kroz naš kraj, pa da vidiš šta je raj“, autor koreografije Milan Glamočanin, muzička obrada Dejan Erceg.

Nakon njih na scenu su stupili gosti iz Futoga, članovi KIC „Mladost“ i predstavili se sa igrama iz Srema.

Folkloraši SKUD „Vidovdan“ iz Ljubljane izveli su koreografiju Ljubomira Vujčina „Naklala Nenka sedenka“ igre iz okoline Dimitrovgrada.

Srpsko prosvetno društvo ''Nikola Tesla'' predstavilo se igrama iz Leskovca

Bila je ovo prilika da se Srpsko kulturno društvo Sloga zahvali svojim finansijerima i donatorima bez kojih ne bi moglo da realizuje svoje zamišljene projekte a to su;

- GINEX internacional d.d, Nova Gorica,

- Javni fond za kulturne delatnosti R.Slovenije,

- Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti-ispostava Nova Gorica,

- Gradska opština Nova Gorica,

- Žlebovi Grič d.o.o, Šempeter pri Gorici,

- Delavska Hranilnica, ispostava Nova Gorica,

- Občina Šempeter-Vrtojba,

- Nakupovalni center FAMA, Vipava

- Medijski sponzor radio Robi,

- Vlade Perendija,

- Darko Vukmanović,

- Ostoja Đurić,

- POJK, s.p., Sreto Jaćimović

 

Veliku zahvalnost zaslužuju i članovi Izvršnog odbora, članovi društva kao i simpatizeri to jest svi koji su učestovali u organizaciji ovog programa.

A onda su na sceni ponovo specijalni gosti večeri KIC „Mladost“ iz Futoga koji su se u svom drugom nastupu predstavili uvijek zanimljivim i sa velikom pažnjom popraćenih, igrama iz Glamoča.

Domaćin i organizator pobrinuo se da na ovoj manifestaciji nastupe i njegovi sugrađani, članovi Foklorne grupe „Gartrož“ iz Nove Gorice koji su odigrali splet goriških igara i za svoj nastup pobrali simpatije publike.

Folkloraši Kulturnog društva „Brdo“ iz Kranja nastupili su sa svojom dobro poznatom i uvijek dobro izvedenom koreografijom u kojoj su predstavljene igre iz Pčinje.

Gosti iz Futoga imali su još jednu priliku i predstavili se sa igrama iz jugoistočne Srbije.

Pred sam kraj programa prisutnima i učesnicima obratio se Ilija Janković, predsednik SKD „Sloga“ i zahvalio se učesnicima na ovako dobrom i lepom programu a publici na poseti. Na binu je izašla i Ljiljana Mamula, direktorica KIC „Mladost“ iz Futoga i nakon razmene poklona sa Ilijom Jankovićem obratila se publici sa izrazima zadovoljstva za sve ono što je ovo veče videla.

Na kraju programa folkloraši SKD „Sloga“ premijerno su izveli koreografiju sa igrama iz Bosilegradskog Krajišta i pokazali da mogu uspešno da nastupe i sa ovakvim koreografijama.

Sve folklorne grupe nastupile su u želji da se što bolje predstave i to im je uspelo, svi nastupi su bili dobri i za pohvalu.

Posle programa u Kulturnom domu učesnici i deo publike preselili su se u diskoteku Marco Polo gde je posle večere nastavljeno druženje uz živu muziku.

 

Zapisao: Dule Jovanović

« nazaj
komentar Komentari (2)

24. 10. 2011 u 21:54, Dejan
U sekciji Fotogalerija dodan je video snimak nastupa u Pančevu ... da se podsjetimo, kako je naša folklorna sekcija radila to u prolječe :)
18. 10. 2011 u 20:07, Ilija
Dragi članovi i simpatizeri Srpskog kulturnog društva Sloga,obaveštavam Vas da 30.10.2011 u Novu Goricu dolazi novi sveštenik. Gospodin Miroslav Ćirković će po prvi puta stupit u službu u 10h i molim vas da ga dočekamo u što većem broju, postoji mogućnos da naša folklorna sekcija uveliča ovaj događaj.lp

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS