• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Folklora u Pragu, novembar 2010
"Sloga oduševila Prag, Prag oduševio Slogu." Folklorna sekcija srpskog kulturnog društva Sloga iz Nove Gorice u periodu od 4. do 7.11. 2010 godine gostovala je u glavnom gradu Češke, Pragu, na međunarodnom folklornom festivalu "Prague Dance Open 2010".

Folklorna sekcija Sloga koja u ovom sastavu i na novi način radi nepune 3 godine po prvi put je učestvovala na jednoj ovako velikoj manifestaciji i po prvi put folklorci su imali priliku da dožive pravi folklorni festival, gdje je učetvovalo više od 50 različitih folklornih ansambala iz Italije, Slovenije, Srbije, Češke, Ukrajine, Bugarske, Hrvatske.

Manifestacija na kojoj je učestvovalo više od 2000 folklorista održavala se je na pozornici Top Hotela u Pragu i ostavila je ubedljiv pečat na sve folkloriste SKD Sloga, koji su se za taj festival marljivo i brižno spremali i kad su izašli na scenu ne samo da su dali svoj trenutni maksimum, nego su doživeli i ovacije više od 700 gledaoca, koji su bili oduševljeni sa nastupom folklorne sekcije. Izveli su pesmu »Gusta mi magla padnala« i igre iz Leskovačke morave iz jugoistočnog djela Srbije i pokazali velikom broju gledaoca na koji način i kako dobro rade. Iako mladi folkloristi, prvi put zatečeni na jednom takom velikom festivalu pokazali su veliku mjeru zrelosti i odgovornosti i bili su odlična pratnja na jednom takvom putu.

Cilj odlazka u Prag, naravno bilo je učešće na festivalu a ujedno su naši marljivi folklorci zaslužili, da se i opuste i da uživaju u rezultatima svoga rada i truda. Tako su u dva navrata u dva dana obišli centar prelepog glavnog grada Češke, koji je sa svojih više od milijon stanovnika i sa svojom impozantnom arhitekturom i ogromnim ulicama, sa velikim brojem ljudi,  oduševijo naše omladince i djecu. Ujedno na istom festivalu gostovali su već i prijatelji Sloge, društvo Kosta Abrašević iz Pančeva i društvo Mladost iz Zalužana koji su već gostovali u Gorici i na taj način u Češkoj još nadgradili svoje prijateljske veze i pozitivnu energiju koja vlada među grupama. Naši folkloristi naravno tamo su stvorili još više prijateljstava i posle svog nastupa dobili nemali broj poziva, da budu gosti u Hrvatskoj, Srbiji, Ukrajini i Bugarskoj.

Grupa je kroz sva četiri dana zajedničkog života i druženja pokazala veliku mjeru strpljenja, dobrog i lepog ponašanja te velikog talenta i potencijala, da sa svojim radom na ovaj način na koji su započeli brzo pređu okvire svog dosadašnjeg rada, te da u buduće još češće posjećuju i veće i bolje festivale.

Bilo mi je u veliko zadovosljtvo družiti se sa vama i nadam se da ćete istim putem nastaviti da idete i dalje.

 

Umjetnički rukovodilac i koreograf SKD Sloga Nova Gorica

Milan Glamočanin

« nazaj
komentar Komentari (2)

1. 12. 2010 u 18:47, Ilija
Dali bi trebali pisat komentare mi koji nismo bili u Pragi, dajte malo i nama dočarat, kako je bili u Pragi.
lp,
24. 11. 2010 u 22:58, Dejan
U fotogaleriji je objavljenih i nekoliko slika iz Češke.

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS