• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Razigrana srca 2010
U Kulturnom domu Nova Gorica pred punim gledalištem održana sedma folklorna manifestacija ''Razigrana srca'' koja je razigrala srca svih prisutnih.

I ove godine Srpsko kulturno društvo ''Sloga'' iz Nove Gorice potrudilo se, kao i prethodnih šest godina, da organizuje folklornu manifestaciju ''Razigrana srca'' na kojoj je nastupilo šest folklornih grupa. Bila je ovo još jedna prilika da mladi folkloraši iz Slovenije kao i gosti iz Srbije pokažu deo svog repertoara i tako kroz pesmu i igru pokažu svoj odnos do tradicije i narodnog stvaralaštva.

Sama atmosfera u dvorani i prisustvo velikog broja posetilaca i gostiju nagoveštavali su lijepo i prijatno veče i uživanje u pesmi i igri.

 

Program je počeo pesmom sa Kosova i Metohije ''Gusta mi magla padnala'' u zajedničkom izvođenju predstavnika svih grupa koje su nastupale. Voditeljka programa Dijana Galić nakon uvodnog govora i pozdrava posebno je pozdravila goste među kojima su bili: Predrag Filipov, ambasador Republike Srbije u Ljubljani, Mirko Brulc, gradonačelnik Nove Gorice,  Drago Vojvodić, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije, Martina Trampuž, predstavnica Saveza kulturnih društava Nova Gorica, Jugoslav Stojkovac, predsednik opštine Aleksandrovac, Vukosav Sudinac, sekretar Supštine opštine Aleksandrovac, Slavoljub Miljković, predsednik udruženja privrednika, Matej Arčon, državni sekretar i zamenik gradonačelnika Nove Gorice, Zvonko Mavrič, zamenik predsednika opštine Šempeter-Vrtojba, Dragan Kojić, direktor Đačkog doma Nova Gorica, predstavnici KUD ''Nikola Tesla'' Filah, predstavnici drugih  društava, dragi gosti iz Srbije, članovi Kulturno umetničkog društva Abrašević iz Pančeva na čelu sa Ivanom Radićem, predsednikom društva i Marijom Radić, umetničkim rukovodiocem.

Zatim je voditeljka pozvala Mirka Brulca, gradonačelnika Nove Gorice da se obrati prisutnima. U svom govoru gradonačelnik Brulc spomenuo je izgradnju Nove Gorice i učestvovanje mnogih iz raznih krajeva. Posebno je naglasio suživot u Novoj Gorici u kojoj u slozi i razumevanju žive pripadnici različitih naroda. Obraćajući se prisutnima posebno je naglasio: ''Vi ste građani Slovenije, sa slovenačkim državljanstvom ali ste dužni da čuvate i negujete svoje korene''.

Nakon toga prisutnima se obratio i Drago Vojvodić, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije koji je pozdravljajući prisutne pohvalio ovu manifestaciju kao i veoma dobru saradnju sa lokalnim vlastima. Napomenuo je da Srbi u Sloveniji nemamo status nacionalne manjine što u mnogome otežava rad na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Prisutnima se obratio i Predrag Filipov, ambasador Republike Srbije u Ljubljani i u svom govoru istakao delovanje na području kulture a posebno je naglasio dobre međudržavne odnose koji se iz dana u dan proširuju i unapređuju. Ambasador Filipov je zatim proglasio ovu manifestaciju otvorenom i poželeo učesnicima dobar nastup.

Dijana Galić, voditeljka programa spomenula je i sve one koji su dali svoj doprinos da se ova manifestacija pripremi i realizuje, to su pre svega Javni fond RS za kulturne delatnosti, zatim Javni fond RS za kulturne delatnosti-ispostava Nova Gorica, brojni donatori i članovi društva.

Došlo je vreme i za mlade folkloraše, sa nestrpljenjem su očekivali da se pojave na sceni i da pokažu šta znaju. Pre svakog nastupa rečeno je nekoliko reči o svakom društvu.

Prvi su na scenu stupili domaćini, članovi folklorne grupe SKD ''Sloga'' i izveli koreografiju ''Bolan mi leži Hajduk Veljko''-igre iz Brusnika. Autor koreografije je Milan Glamočanin a muzike Dejan Erceg.

Gosti iz Pančeva, članovi KUD ’’Abrašević’’ svoj nastup započeli su igrama iz Vojvodine u koreografiji Dobrivoja Putnika. Mlađani folkloraši dobili su veliki aplauz i simpatije publike.

Na red su došli gosti iz Postojne, folkloraši SPD ''Nikola Tesla'' koji su odigrali igre sa Ozrena uz muzičku pratnju tradicionalnih violine i šargije. Ovu koreografiju postavila je Cvijeta Gojković a autor muzike je Milosav Savić.

Kao i prethodnih godina i ove godine kao gosti nastupili su članovi slovenačke folklorne grupe a ovaj put gosti su bili iz Boveca, Folklorna grupa ''BC'' koja se predstavila igrama iz Soške doline. Koreografiju postavio Edo Gaberšek.

Srpsko kulturno umetničko društvo ''Vidovdan'' iz Ljubljane nastupilo je sa koreografijom ‘’Bolan mi leži Hajduk Veljko’’, igre iz Brusnika, koreograf Milan Glamočanin, vođa orkestra Dejan Erceg.

Ponovo su na red došli gosti iz Pančeva, ovaj put predstavili su se sa igrama iz Vladičinog Hana, autor koreografije Nenad Jakovljević.

Nakon gostiju iz KUD ''Abrašević'' uslijedila je tačka iznenađenja, naročito za članove društva, nova koreografija SKD ''Sloga'' iz Nove Gorice, koje nije bilo na programskim listovima. Nešto što su članovi folklorne sekcije spremili u četiri probe i želeli da pokažu koliko su marljivi i radni. A pripremili su Igre i pesme iz Gruže. Može se reći za kratko vreme mnogo urađenoga.

Na red su ponovo došli članovi Folklorne grupe ''BC'' koji su ovaj put izveli Igre na Sali. Ova koreografija, čiji je autor Edo Gaberšek, prikazuje igranku, odnosno zabavu bogatijih ljudi iz Boveca.

Folklorna grupa KD ''Brdo'' iz Kranja, izvela je i ovom prilikom veoma dobro, kao i uvek, koreografiju ''Kad bapne goč u mene srce da iskoči'' igre i pesme iz Crne trave, koreograf Milan Glamočanin, muzički aranžman Zdravko Ranisavljević, vođa orkestra Dejan Erceg.

Mladi članovi KUD ''Abrašević'' dobili su i na pravi način iskoristili još jednu priliku nastupajući i izvodeći igre Vlaha Carana oblasti Poreč  ’’Mj čobanje đe la oj’’, koreograf Marija Radić.

Članovi Srpskog kulturnog društva ''Sloga'', zaokružili su ovo veče sa koreografijom igre iz Leskovca. Autor koreografije je Milan Glamočanin. Kao i sve grupe i oni su dobili veliki i zaslužen aplauz publike, koja je, kao što rekosmo, do zadnjeg mesta ispunila dvoranu Kulturnog doma.

Na kraju ovog divnog programa Ilija Janković, predsjednik SKD ''Sloga'' zahvalio se učesnicima za kvalitetan nastup a publici za dobru posetu. Posebno se zahvalio gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju. Svim učesnicima podelio je priznanja za učešće a razmenjeni su pokloni sa predstavnikom KUD ''Abrašević''.

Prisutnima se obratio predstavnik KUD ''Abrašević'', koji se zahvalio na pozivu istakavši da je zadivljen načinom i rezultatima sa kojima srpska društva u Sloveniji čuvaju svoj nacionalni identitet i srpsku kulturu.

Nakon završetka programa u Kulturnom domu učesnici i gosti preselili su se u Đački dom gde je za učesnike priređena večera a onda zabava do zore.

 

Dušan Jovanović

« nazaj
komentar Komentari (5)

4. 10. 2010 u 18:38, Dragan S.
Svaka čast folkloristima koji su se tu veče pokazali u pravoj svjetlosti i umeču. Samo tako nastavite i u predstoječim nastupima. Ovom prilikom bi se zahvalijo mamama koje su vrjedno spremale i poslužile kolače za naše goste iz Pančeva. L.p.
4. 10. 2010 u 18:20, Ilija
Čestitam Slađani na ovakvom lepom komentaru, normalno je da svi oni koji nastupaju za Slogu, njoj i pripadaju.lp
1. 10. 2010 u 00:36, Slađa
Razigrana srca prošla su fenomenalno,završila se sa puno lepim uspomenama,prijateljstva,iskustvom...Ponosna sam jer sam dio SLOGE!
30. 9. 2010 u 20:35, Ilija
Dragi članovi i simpatizeri naše Sloge, dobili smo nekoliko ovakvih pisama, gde nam se zahvaljuju na veličanstvenom programu koji smo izveli 11.9.2010 u Kulturnom domu Nova Gorica. Još jednom velika hvala svima koji su učestovali u pripremi i realizaciji našega projekta "Razigrana srca" lp,
30. 9. 2010 u 20:24, Šempeter
Spoštovani!
Z veseljem smo se prvič udeležili Vaše folklorne prireditve. S soudeleženci prireditve smo enakega mnenja, da toliko mladih, lepih in predvsem ponosnih izvajalcev že dolgo nismo videli. Vse čestitke tudi voditeljici programa g. Dijani Galič in seveda tudi Vašemu društvu.
Lep pozdrav,
Mojca Satler, animator CDAS Šempeter

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS