• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Protestna izjava ZSDS (sporočilo za javnost)
Zveza srbskih društev Slovenije najostreje protestira proti načinu in obstoječi praksi delitve sredstev Evropskega socialnega sklada, namenjenega ranljivim družbenim skupinam za dvig zaposljivosti na področju kulture in podporo njihovi socialni vključenosti.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ne prispeva socialnemu vključevanju ranljivih skupin, temveč izključevanju, ločevanju, povečevanju napetosti v družbi in med etničnimi skupinami, nezaupanju v pravno državo, institucije sistema in poštene namene Evropske unije in Evropskega socialnega sklada, zaradi česar apeliramo na slovensko javnost, institucije EU, tukajšnja diplomatska in konzularna predstavništva, kakor tudi javnost v sosednjih državah Slovenije, še posebej Ambasado Republike Srbije, da s svojimi aktivnim delovanjem  prispevajo k odpravljanju tekočih krivic ter trezni in pošteni ureditvi delitve javnih sredstev Evropskega socialnega sklada in preprečevanju izključevanja posameznih etničnih skupin pri podeljevanju evropskih sredstev.

 

Obrazložitev:

Ranljive družbene skupine po kriterijih Evropskega socialnega sklada in javnem razpisu so: pripadniki manjšinskih nacionalnih skupnosti, in sicer: Italijani 2.258, Madžari 6.243 in Romi 3.834, ter takoimenovani priseljenci: Srbi 38.964, Bošnjaki oz. Muslimani 32.009, Hrvati 35.642, Makedonci 3.972, Črnogorci 2.667, Albanci 6.186 in Arabci, ki štejejo manj kot 1000 pripadnikov Slovenije, ter na področju kulture invalidov. Razpisanih in podeljenih sredstev v letu 2010 je bilo 1.600.000 Evrov. Sredstva so odobrena: Kulturnim društvom za razvoj arabske kulture 197.533,48 EUR, društvom romskih skupnosti 518.737,05, društvom bošnjaške pripadnosti 175.046,43, invalidskim organizacijam pa 242.859,00, ostalim društvom, ki po kriterijih Evropskega socialnega sklada in javnega razpisa niti ne predstavljajo ranljivih skupin pa je razdelila 365.828,50 EUR. Vsak komentar je odveč.

Vsi projekti srbskih kulturnih društev so pripravljeni skladno z razpisom in so kljub temu zavrnjeni. Očitno gre za napačno uporabo kriterijev razpisa s strani strokovne komisije s ciljem, da se srbska društva v Sloveniji izločijo in se jim onemogoči izvedba prijavljenih projektov. Skrajno neodgovorna, klientelistična in diskriminacijska delitev sredstev Evropskega socialnega sklada na Ministrstvu za kulturo, je bila prisotna že od samega začetka: v letu 2008, 2009, v letu 2010 pa je utečena politika le drastično potrjena. Proti takšni delitvi javnih sredstev Evropskega socialnega sklada odločno protestiramo in poziva vse slovenske medije, medije naslednic iz nekoč skupne države, da protestno pismo objavijo in se vključijo v razkrivanje klientelizma in diskriminacije, hkrati prosi vse atašeje za kulturo pri  ambasadah držav članic Evropske unije v Sloveniji, Evropsko komisijo in Evropsko računsko sodišče, da se vključijo v učinkovito reševanje številnih nepravilnosti pri delitvi sredstev Evropskega socialnega sklada v cilju odprave storjenih krivic pri dosedanjih razpisih in zagotovitvi nadaljnjega pravičnega razdeljevanja javnih sredstev. Za morebitna dodatna pojasnila vam je na voljo Zveza srbskih društev Slovenije, Grablovičeva 28, Ljubljana.

 

Za korektnost se vam zahvaljujemo!

 

Ljubljana, 29. 7. 2010                                                       Zveza srbskih društev Slovenije

« nazaj
komentar Komentari (2)

26. 5. 2011 u 13:49, osman
ja se savas potpuno strinjam da neka društva neki romi dobil a neki ne zato moramo sva društva da vidimo koje kriv ja mislim da zna ministarstvo koji je dobijo ko ne ali u sloveniji su dva romska nacija ahtetomci in preseleci ustvari sloveski romi i došlaci jedni uzimaju a drugi romi su krivi ja mislim da nije fer lp
28. 7. 2010 u 17:29, Slogaš
Trebalo bi objavit ko je u komisiji i mora nam biti jasno zašto je 70% sredstava podeleno muslimanima, ako i Rome stavimo u istu veru. Ovo je žalosno da se 200 hiljada eura dodeli za neku Arapsku kulturu a za Srpska društva niti jednoga eura. Mora se pažljivo pogledat i pročitat da je nas Srba u Sloveniji 40 hiljada i možete zamislit koliko sredstava se slije u Državnu blagajnu a Ministarstvo za kulturu tj Ministrica se tako ponaša prema našim društvima iako smo brojčano odma iza Slovenaca. Ovome se treba usprotivit i jasno reći dosta imamo takve diskriminacije. Koliko ima Roma u Sloveni njima je 500 hiljada eura dovoljno za celu godinu da opšte ništa ne rade. lp

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS